Pripravite logotip za avtomobilsko grafiko

 • Tjaša Turk Blažević
 • 21. junija, 2022

ko boste začeli oblikovati svoj logotip, se najprej pozanimajte kakšne sploh so lastnosti in potrebe dobrega logotipa.

Na trgu obstaja malo morje samooklicanih grafičnih oblikovalcev, ki nudijo storitve po zelo ugodni ceni. Cena sicer ni problem, če s tem shajaš normalno v življenju. Prepogosto se dogaja, da je pristop do oblikovanja takšnih oblikovalcev laičen in nestrokoven. V vsaki stroki je pomembno, da izvajalec ve kaj dela, kako je treba zadevo narediti in kakšne so zakonitosti njihovega posla.

Mnogo stvari se lahko sami priučimo in biti samouk ni nič slabega, vendar pa je potrebno pri tem biti pozoren tudi na dodatno izobraževanje, rast, preučevanje in sledenje trendom. To so lastnosti, ki jih mnogi samouki grafični oblikovalci nimajo, saj se le redkokdaj ob svojem delu dodatno izobražujejo. Manjka jim tudi znanje raznih tehnik, ki so potrebne za globoko in dobro razumevanje grafičnega oblikovanja in se niso pripravljeni naučiti tudi tistega tehničnega dela, ki ga oblikovanje zahteva. Grafično oblikovanje ni zgolj kreativno in ustvarjalno ter umetniško delo, temveč je tudi zelo tehnično in zahtevno delo, pa čeprav se na prvi pogled ne zdi tako.

Kaj so lastnosti dobrega logotipa?

Pomembno je vedeti, da logotipe oblikujemo v vektorskih programih, saj nam omogočajo povečavo in pomanjšavo logotipa brez izgube kakovosti. Takšni programi pa seveda imajo tudi nekatere omejitve in zato ne moremo v grafiki ali logotipu uprizoriti prav vsake ideje.

Dober logotip mora biti prepoznaven in značilen za podjetje, direktno mora ponazarjati stroko, produkt ali storitev, s katero se podjetje ukvarja in ustvariti jasno sporočilo. Dober logotip mora biti primeren glede na blagovno znamko ali podjetje, praktičen, grafičen oziroma vizualno prepoznaven, preprost v obliki in mora jasno prinašati želeno sporočilo

Dobri logotipi so:

 • preprosti in jasni:

Ko govorimo o preprostosti mislimo na to, da so linije enostavne, da so lahko berljive in da logotip nima preveč nepotrebnih detajlov. Logotip mora na hitro sporočiti zgodbo in sporočilnost podjetja ali blagovne znamke.

 • Zapomnljivi

Zapomnljiv logotip je tisti, ki si ga hitro zapomnimo. Če logotip gledamo 10s in zamižimo nato pa ga brez težav skiciramo na papir, lahko govorimo o zapomnljivem in jasnem logotipu. Seveda se zapomnljivost gradi tudi skozi čas delovanja podjetja in blagovne znamke. Vendar če bo logotip preveč »načičkan« in vseboval ogromno detajlov, si ga bo le redko kdo z lahkoto zapomnil tudi po 10 letih obstoja podjetja. Spomnite se na primer logotipa, ki ga je nekoč uporabljala slovenska blagovna znamka mobitel. Sigurno se ga še spomnite in bi ga brez težav lahko skicirali na papir. Ali pa pomislite kako izgleda logotip banke NLB ali pa logotipa in tipičnih barv banke Abanka. Čeprav enostavni in preprosti, so te logotipi zelo zapomnljivi in nam bodo vedno ostali v spominu.

 • brezčasni

Brezčasen logo je tisti, za katerega vemo, da bo lahko funkcioniral tudi 10, 20 ali več let. Takšen logotip izstopa, je edinstven a vseeno preprost. Zelo pomembno je pri temu upoštevati tudi pomenljivost (primernost) in prilagodljivost

 • Prilagodljivi in vsestranski.

Prilagodljiv logotip se prilagaja času, trgu in vsem trendom, ki se skozi čas spreminjajo. To ne pomeni, da je vedno isti, to le pomeni, da ga je preprosto prilagoditi novim zahtevam podjetja in trgu, ne da bi pri tem izgubil svojo osnovno obliko in sporočilnost. Takemu logotipu lahko dodajamo elemente, ga prilagajamo, mu spreminjamo velikost in je sposoben delovati na različnih medijih in aplikacijah (printani mediji, spletni mediji …). Dober in efektiven logo mora biti funkcionalen v vertikalni in horizontalni obliki in mora biti oblikovan v vektorski obliki (eps, pdf, ai, cdr …).

In kakšen logotip poslati oblikovalcu za izdelavo avtografik?

Ko boste logotip pošiljali oblikovalcu za pripravo grafičnih materialov kot so polepitev vozila ali drugi tiskani materiali, mu ga pošljite v vektorski obliki, torej v .pdf, .ai, .eps ali . cdr formatu, če ga le imate. Če logotipa od oblikovalca niste prejeli v vektorskih datotekah, ga prosite, da vam jih čimpreje posreduje. V primeru, da vektorski logotip ne obstaja, ker ga je oblikovalec nemara oblikoval v Photoshopu, predlagamo, da naprej pošljete čim boljšo kakovost logotipa in v čim večji velikosti. Oblikovalec bo logotip pregledal in ocenil, če je primeren za tisk na večje površine.

Lahko se tudi zgodi, da od oblikovalca niste prejeli primerne oblike logotipa, ker niti ne obstaja. V tem primeru predlagamo, da se z oblikovalcem posvetujete kakšen bi bil strošek predelave logotipa v vektorsko obliko. Sicer vaš logotip tiskan na večje površine kot je vozilo, lahko izpade nečitljiv, nejasen ali celo zamegljen in nazobčan.

V MarKingu dobro poznamo zakonitosti oblikovanja različnih vizualnih rešitev za različne namene. Za pripravo avtografike, bomo vaš logotip z veseljem pogledali in ocenili uporabnost logotipa za namen tiska avtografike. V primeru potrebe po preoblikovanju ali vektoriziranju logotipa, se bomo z vami pogovorili in vam predstavili vse možne rešitve, ki jih bomo tudi stroškovno opredelili. Naj vaše vozilo blesti na cesti!

Poglejte si logotipe, ki smo jih oblikovali pri MarKingu.

prenova logotipa dvig

Ne spreglejte tudi

M5 v Akrapovič kreativo

Pri MarKingu so pred časom imeli v delu novega bavarskega športnika. Novi Bmw M5, ki  bo do dobra prevetril konkurenco so odeli v prepoznavno grafiko podjetja Akrapovič. 

beri več

Vitez za volanom

Perla črna kompozicija v stilu serije Knight Rider, 16 litrski turodizelski agregat s 3.500 Nm navora, kar je pet krat več od tega kar na primer zmore…

beri več
Naj bo vaše vozilo opazno in vidno na cesti

Avtografika; naraščajoči trend, a tudi pomemben del varnosti

vtografika postaja naraščajoči trend v obrtniški in prevozniški panogi. Razlogi zato se skrivajo v večih dejavnikih. Potujoči marketing je izjemno marketinško uspešno orodje, velik del razlogov pa tiči tudi v celostni podobi podjetja. Slednja je s primerno in zanimivo polepitvijo lahko pomemben člen celostne podobe podjetja. 

beri več
Spremljajte naše delo, posebne ponudbe ter novice.

Pridobi ponudbo

Želite najcenejše oglaševanje? Pošljite nam sporočilo.
  Polja označena z (*) so obvezna.

  Postani partner

  Želite postati naš partner? Ste pripravljeni na nove izzive in sodelovanje v urejenem timu, ki se ukvarja z oblikovanjem in polepitvijo vozil. Sedaj imate edinstveno priložnost sodelovanja z nami. Za vaše stranke vam ponujamo oblikovalske rešitve in pripravo šablonskih nalepk za enostavno polepitev.

  Oddaj prijavo

  Izpolnite spodnji obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času