Polepitve vozila: 10 hitrih nasvetov za vzdrževanje

 • Tamara Turk
 • 18. junija, 2019

Naj bo izgled polepitve vozila vedno kot nov!

Vzdrževano in lično opremljeno poslovno vozilo je pomemben del vsakega uspešnega posla in blagovne znamke. S primernim vzdrževanjem polepitve vozila zmanjšamo režijske stroške in čas, ki ga z nekaj manjšimi triki lahko namenimo naši osnovni dejavnosti. Da boste pridobili dodaten čas, smo vam pripravili 10  hitrih nasvetov za vzdrževanje vaše najljubše avtomobilske grafike in polepitve vozila.

Uporabite primerna čistilna sredstva

Različne polepitve vozila in  avtomobilske grafike so lahko natisnjene na različne folije, ki se ob različnih vremenskih pogojih obnašajo drugače. Zato moramo pri pranju polepljenih vozil uporabljati primerna čistilna sredstva.  Priporočamo uporabo namenskih izdelkov za nego vozil in krp, ki ne poškodujejo površine. Po vsaki negi vozilo sperite z vodo in uporabite krpe iz mikrovlaken.

Za lep pokrov in streho parkirajte v senci

Kadar je le možno, vozilo s polepitvijo parkirajte v senčnih predelih ali v garaži. Folija in barva, se namreč pri pri daljši izpostavljenosti soncu in tudi zaradi onesnaženosti zraka poškoduje. Najbolj sta na udaru pokrov vozila in streha.

Za vrhunski rezultat je najbolje vozilo prati ročno

Pri pranju polepljepitve vozil z izbrano avto grafiko je zelo pomembno, da ne uporabljate agresivnih čistilnih sredstev ali grobih krp, ki lahko poškodujejo polepitev. Na koncu vozilo vedno izperite s čisto vodo in površino obrišite s čisto krpo (iz mikrovlaken).  Za vrhunski rezultat priporočamo specialna čistila za polepitve: 3M™ Car Wash Soap 39000, ali Deep Crystal® Car Wash in 3M™ Cleaner for Matte Wrap Films (za mat folije).

Pranje z visokotlačnim čistilcem  je učinkovito, vendar zagotovite varne pogoje!

Čiščenje polepljenve vozil z visokotlačnim čistilcem je elegantna, učinkovita in hitra rešitev za pranje avtomobila. Pravilna uporaba je izredno pomembna, saj pršenje z visokotlačnim čistilcem lahko dvigne robove polepitve! Visokotlačni čistilec uporabimo samo ob zagotovitvi varnih pogojev, ali pa se čiščenju pod tlakom raje izognite:

 • pritisk vode naj bo pod 2.000 psi, temperatura pa manjša od 80°C,
 • kot pršenja brizgalnih šob naj bo usmerjen na vsaj 40° (ali več),
 • šobo čistilca držite vsaj 30 cm stran od vozila, pravokotno na folijo.

Pranje v avtomatski avtopralnici – obvezno brez voskanj

Brez skrbi, krtače v avtopralnicah ne škodujejo polepitvi vozila, poškodujemo pa jo lahko z voskanjem!  Zato v avtopralnicah obvezno izberite program brez voskanja! Če bodo vaše vozilo v pralnici najprej grobo očistili z visokotlačnim čistilcem, nujno upoštevajte pogoje iz prejšnje točke.

Trdovratne madeže, kot so ostanki žuželk, ptičji iztrebki, drevesna smola, odstranjujte ročno

Trdovratne madeže odstranjujemo ročno. Za mehčanje takšnih madežev, jih za nekaj minut namočimo v milnico in odstranimo s krpo, ki ne poškoduje vozila.  Če je potrebno dodatno čiščenje, priporočamo vrhunska čistila: Meguiar’s Gold Class™ Bug and Tar Remover, 3M™ Citrus Base Cleaner ali izopropilni alkohol (izopropilni alkohol 70%, voda 30%). Površino vedno sperite s čisto vodo!

 Matiranih in testuriranih polepitev vozil z avtografikami NE poliramo!

Poliranje polepitve vozil  z avtografikami izgledu vozila doda poseben čar. Vendar to velja samo, če je vozilo polepljeno s folijami iz sijaja, ki se lahko polirajo. Če imate matirane in teksturirane polepitvene folije, vozila ne polirajte,  saj polirna pasta kot brusni papir zapolni površinsko strukturo folije in tako poškoduje njen zaščitni sloj.

Za poliranje polepitve vozil s sijaj folijami priporočamo izdelka za poliranje sta 3M™ Tire Restorer in Meguiars® Natural Shine Protectant.

Polepljenega vozila nikoli NE voskamo!

Za nego polepitve vozil nikoli ne uporabimo voska! vosek namreč lahko zapolni površinsko strukturo folije in trajno spremeni njen izgled.

Pri odstranjevanju polepitve vozil avotgrafika ne sme biti “prežgana”!

Polepitev vozil in nalepke varno odstranjujemo s temperaturno obdelavo. Navadno folijo s strani ogrejemo z lasnim sušilnikom,  pri tem pa je pomembno, da se folija ne prežge! Prežgano folijo je namreč zelo težko odstraniti brez poškodb površine vozila.  Ostanke lepila lahko odstranimo s posebnim čistilom 3M™ Citrus Base Cleaner. Odstranitev polepitve pa lahko zaupate tudi našim izkušenim strokovnjakom za privlačne polepitve vozil.

Sprememba barve in bledenje folije je znak za preplah. Takoj ukrepajte!

Če polepitev vozila ali avtografika na vozilu začne izgubljati prvotno barvo ali postaja rjava, jo takoj odstranite z vozila! Takšne spremembe lahko povzročijo spremembo osnovne barve vozila,  s takojšnjo odstranitvijo nalepke, pa boste preprečili morebitno poškodbo. Za odstranitev nalepke se lahko obrnete na naše strokovnjake ali upoštevate pravila odstranjevanja.

Naj bo vaše poslovanje uspešno in prepoznavno z uporabo polepitev vozila in avtografik, ki bodo s primerno nego še  dolgo prispevale k prepoznavnosti vašega posla.

NOVO! Oglejte si naš spletni katalog polepitev  – hitro, ugodno in učinkovito. Lahko pa nas kontaktirate in naša ekipa strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala pri odločitvi glede polepitve. 

Strankam svetujemo in izvedemo celotno polepitev od ideje in oblikovanja do končne polepitve.

Pišite na info@marking.si ali nas pokličite na 031 344 756. Naši strokovnjaki so vam z veseljem na voljo.

Prikazna slika za 10 hitrih nasvetov za vzdrževanje polepitve vozila. Pri čiščenju in negi polepitve vozil je potrebno upoštevati navodila

Ne spreglejte tudi

Mazej z novo podobo

Nova generacija Scanie R je novo vozilo v avtoparku podjetja Žagarstvo in prevoz lesa Mazej. Ti se ukvarjajo s prevozom in posekom lesnih produktov. V svoji floti imajo največ vozil proizvajalca Scania, nekaj pa je tudi vozil drugega skandinavskega predstavnika Volva.

beri več

Na krilih novega designa

Podjetje R Transport je prevzelo novega Volva FH 500.  Novo vozilo bo krasila tudi podoba pripravljena v podjetju MarKing. Črna krila, ki se v kombinciji črke R, ki se elegantno razprostirajo skozi bočne linije Volva. 

beri več

Pirc v metalik izvedbi

Scania podjetja Pirc v metalik izvedbi. Nova serija 3M folij IJ 180-mc s katerimi lahko sedaj pripravljamo še bolj prestižne in…

beri več
Spremljajte naše delo, posebne ponudbe ter novice.

Pridobi ponudbo

Želite najcenejše oglaševanje? Pošljite nam sporočilo.
  Polja označena z (*) so obvezna.

  Postani partner

  Želite postati naš partner? Ste pripravljeni na nove izzive in sodelovanje v urejenem timu, ki se ukvarja z oblikovanjem in polepitvijo vozil. Sedaj imate edinstveno priložnost sodelovanja z nami. Za vaše stranke vam ponujamo oblikovalske rešitve in pripravo šablonskih nalepk za enostavno polepitev.

  Oddaj prijavo

  Izpolnite spodnji obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času